Nieuws

Ontwikkeling van bio-PBS compounds voor spuitgiettoepassingen

Gepubliceerd op
19 mei 2016

Wageningen Food & Biobased Research werkt samen met Reverdia, Teamplast en RPC Promens aan de ontwikkeling van compounds op basis van biobased PBS voor spuitgiettoepassingen. Het gaat hierbij om een breed scala aan toepassingen, waaronder herbruikbare tuinbouwkratten en (luxe-)verpakkingen. Het bio-PBS is gebaseerd op Reverdia’s barnsteenzuur ('succinic acid').

Traditioneel is PBS een kunststof die gebaseerd is op bouwstenen (barnsteenzuur ofwel succinic acid en butaandiol) die afkomstig uit zijn aardolie en nu vaak worden toegepast in applicaties waar biologische afbreekbaarheid gewenst is. Door gebruik te maken van de biobased succinic acid van Reverdia, is het mogelijk een duurzame, biobased PBS te maken met een verbeterde CO2-voetafdruk zonder negatieve implicaties voor de eigenschappen van het materiaal.

Breder toepassingsgebied voor biobased PBS

Het doel van dit toegepaste onderzoek is de ontwikkeling van biobased alternatieven voor polymeren (zoals polypropyleen compounds) in duurzame en hoogwaardige toepassingen. Specifieke onderzoeksonderwerpen zijn ‘lange duur’ eigenschappen, taaiheid, dimensiestabiliteit, thermische- en chemische stabiliteit en verwerkingseigenschappen. Wageningen Food & Biobased Research werkt in dit project, “APPS” (Novel Applications for Biobased PolyButylene Succinate), samen met de bedrijven Reverdia, RPC Promens en Teamplast.
 
‘Een belangrijk doel van het project is om kunststoffen uit hernieuwbare grondstoffen geschikt te maken voor een veel breder toepassingsgebied en daarmee een groter markt potentieel’, aldus projectleider Karin Molenveld van Wageningen Food & Biobased Research.
 
‘De projectdeelnemers vertegenwoordigen de gehele waarde keten' voegt Lawrence Theunissen van Reverdia toe. ‘Dit zorgt ervoor dat de resultaten direct worden beoordeeld door de partijen én fabrikanten waardoor deze bevindingen sneller en eenvoudiger kunnen worden toegepast’.